HOME

OVER U

BEHANDELING

CONTACT/LINKS

INFORMATIE

NIEUWS

TARIEVEN

 

ISO gecertificeerd

Informatie

 

 

 

ONT-TANDPROTHETICI ADVISEREN:

GEBITSIMPLANTATEN, voor een klikvaste oplossing

Steeds meer mensen met een kunstgebit kiezen voor een implantaat, oftewel een kunstwortel, als klikvaste oplossing voor een gebitsprothese. Een implantaat is een metalen schroefje van titanium, dat in de kaak wordt aangebracht. Hier overheen kan het gebit op een eenvoudige wijze vastgeklikt worden. Het is een trend die doorzet, zo constateert de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT). Want het aanbrengen van implantaten is een ingreep die tegenwoordig relatief eenvoudig uitgevoerd kan worden.

In principe kan iedere volwassene die een kunstgebit heeft in aanmerking komen voor implantaten. Bij een bezoek aan de ONT-tandprotheticus krijgt u te horen wanneer het de moeite waard is om over te schakelen op een kunstgebit op implantaten. Als een normaal kunstgebit niet (meer) het gewenste resultaat biedt, kunnen implantaten uitkomst bieden. Een implantatengebit is echter niet altijd mogelijk. Zo moet er bijvoorbeeld nog voldoende gezond kaakbeen aanwezig zijn. Zijn er echter geen complicaties te verwachten, dan volgt veelal een doorverwijzing naar de implantoloog.

Klikgebit of overkappingsprothese

Het meest voorkomend gebruik van implantaten is voor een kunstgebit, dat via een kliksysteem op de implantaten wordt bevestigd. Dit ‘klikgebit’ wordt ook wel een overkappings prothese genoemd. In de kaak worden over het algemeen twee of vier implantaten geplaatst. Op deze implantaten kunnen zowel drukknopjes als een staaf-huls constructie geplaatst worden. In het laatste geval bevinden zich in de prothese hulzen die om de staaf heen klikken. Hierdoor steunt het gebit op de implantaten en zal deze veel beter op zijn plaats blijven zitten. In veel gevallen kan een drager van een ‘gewoon’ kunstgebit vrij eenvoudig overschakelen op een vastklik systeem met implantaten.

Implantoloog

De ONT-tandprotheticus werkt nauw samen met een implantoloog. De tandprotheticus zorgt voor het aanmeten van de prothese, de implantoloog brengt de implantaten aan in de kaak.

Overschakelen

Implantaten kunnen bij volwassenen op elke leeftijd aangebracht worden. Daarbij is het van belang dat er nog voldoende kaakbot aanwezig is. Bij het verdwijnen van de natuurlijke tanden en kiezen slinkt immers de kaak, een effect dat op oudere leeftijd steeds duidelijker zichtbaar wordt. Wel is het mogelijk om met een overkappingsprothese het uiterlijke effect van deze inslinking te verbeteren. Wie meer wil weten over een kunstgebit op implantaten kan zich altijd wenden tot de ONT-tandprotheticus in de buurt. Deze geeft u graag advies! Meer informatie is ook te vinden op internet: www.kunstgebit.nl.

 

 

 

 

 

 

 

 

Advies van Peter:

Gebitsimplantaten, vast en zeker!

Wie last heeft van een loszittend kunstgebit, of het vervelend vindt om een los gebit te dragen, kan kiezen voor een overkappingsprothese; oftewel een ‘klikgebit’ dat met behulp van implantaten vastgeklikt kan worden. Dit biedt de zekerheid van een perfect sluitend en vastzittend gebit.

Het is een ingreep die op eenvoudige wijze uitgevoerd kan worden zonder dat de patiënt daarbij noemens-waardige hinder ervaart. Het aanbrengen van een implantaat is relatief eenvoudig en na een helingsperiode van enkele weken is het al mogelijk om het ‘klikgebit’ of de overkappingsprothese te gebruiken. In de tussentijd is het mogelijk de bestaande prothese aangepast door de tandprotheticus te gebruiken. U loopt dus niet zonder!

Er zijn verschillende vormen en soorten van implantaten die elk hun eigen voordelen hebben. Kom eens praten in de praktijk, en u zult merken: er gaat een wereld voor u open!

Peter Marsman