HOME

OVER U

BEHANDELING

CONTACT/LINKS

INFORMATIE

NIEUWS

TARIEVEN

 

ISO gecertificeerd

Informatie

 

 

ONT-TANDPROTHETICI ADVISEREN:

Met goed onderhoud gaat uw kunstgebit jaren mee

Een kunstgebit is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. Wel is het van belang het gebit goed te onderhouden en regelmatig op controle te gaan bij de tandprotheticus, zo adviseert de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT). Door een kunstgebit niet op de juiste manier schoon te maken, of door te agressieve reinigingsmiddelen te gebruiken, kan er schade ontstaan.

In Nederland heeft één op de vijf mensen een kunstgebit. En dat gaat hen meestal behoorlijk goed af. Dankzij moderne technieken is het mogelijk een perfect passende gebitsprothese te maken, die in het dagelijks gebruik nauwelijks hinder of ongemak veroorzaakt. Ook met een gebitsprothese kunnen mensen onbezorgd lachen, eten en drinken. Mits goed onderhouden kan een kunstgebit moeiteloos vijf tot acht jaar mee.

Twee tot drie keer per dag reinigen

De ONT-tandprotheticus geeft het advies een kunstgebit twee tot drie keer per dag met een prothese borstel te reinigen: na elke maaltijd. Daarvoor is het beste een vloeibaar reinigingsmiddel te gebruiken, aldus de ONT. Deze middelen zijn namelijk op natuurlijke basis samengesteld en hebben een grote reinigingskracht.

Gebruik zeker geen agressieve, bijtende of schurende materialen om uw gebitsprothese te reinigen. Dit veroorzaakt versnelde slijtage van de prothese. Neem daarom het zekere voor het onzekere en gebruik een vloeibaar middel, is het advies.

Implantaten

Ook dragers van een gebitsprothese op implantaten dienen zowel het kunstgebit als de implantaten regelmatig en goed te reinigen. De ONT-tandprotheticus constateert dat veel mensen met kunstgebit op implantaten de gebitsprothese te lang inhouden en er zelfs mee gaan slapen. De tandprothetici raden dit dringend af. Het is slecht voor het gebit en kan bovendien irritaties van het tandvlees veroorzaken. Implantaten winnen de laatste jaren sterk aan populariteit. Door het aanbrengen van enkele kleine kunstwortels in de kaak – tegenwoordig een relatief eenvoudige ingreep – kan het gebit ‘vastgeklikt’ worden. Bij het inbrengen van implantaten werkt de ONT-tandprotheticus altijd samen met een implantoloog.

Internet

Wie meer wil weten over het onderhoud van een kunstgebit, kan zich altijd wenden tot de ONT-tandprotheticus in de buurt. Deze geeft u graag advies! Meer informatie is ook te vinden op internet: www.kunstgebit.nl.

 

 

 

 

 

 

Advies van Peter:

 

Uw kunstgebit, een rijk bezit

Een kunstgebit is een rijk bezit; het is letterlijk en figuurlijk een investering in uw toekomst. Met een goede gebitsprothese kunt u onbezorgd lachen, eten en drinken; net zoals met een natuurlijk gebit. Maar verkeerd onderhoud kan leiden tot schade aan het kunstgebit en tandvlees, met alle bijkomende kosten én lichamelijke ongemakken.

Daarom is het belangrijk uw kunstgebit goed te onderhouden, zodat u er nog vele jaren met plezier gebruik van kunt maken. Verwaarlozing, verkeerd onderhoud of te agressieve reinigingsmethoden – zoals het gebruik van schurende of bijtende middelen – brengen onherstelbare schade toe aan het gebit. Zo kunnen de tanden door de bijtende stoffen kleur verliezen en daarmee een onnatuurlijke witte uitstraling krijgen. En dat hoeft niet nodig te zijn.

Als u vragen heeft, neem dan contact op met de ONT-tandprotheticus bij u in de buurt. Deze kan precies uitleggen welke middelen wel en niet geschikt zijn.

Peter Marsman