HOME

OVER U

BEHANDELING

CONTACT/LINKS

INFORMATIE

NIEUWS

TARIEVEN

 
 

Informatie

 

 


Vergoedingen blijven gehanteerd:

 

Uw kunstgebit en de basisverzekering

Goed nieuws voor mensen die aan een nieuw kunstgebit toe zijn. Ondanks de ingrijpende wijziging van het zorgstelsel blijft de vergoeding voor volledige gebitsprotheses via de ONT-tandprotheticus gehandhaafd. Net zoals in de ‘oude’ ziekenfondsregeling wordt 75 procent van de kosten vergoed via de basisverzekering! De eigen bijdrage van 25 procent wordt veelal volledig of gedeeltelijk vergoed via de aanvullende verzekering.

Met het intreden van de basisverzekering, per 1 januari 2006, is er veel veranderd. Ziekenfonds en particuliere verzekeringen hebben plaatsgemaakt voor een nieuwe basisverzekering, die alle mensen in Nederland afsluiten. Deze basisverzekering vergoedt de belangrijkste medische behandelingen volledig of voor het grootste deel. Voor de overige kosten kan men zich bijverzekeren. De gebitsprothesen vallen ook in de basisverzekering: maar alleen via de tandarts of via de tandprotheticus.

Gemak én voordeel

De ONT (Organisatie van Nederlandse Tandprothetici, een beroepsvereniging met meer dan 300 leden) zorgt ervoor dat u bij de ONT tandprotheticus het voordeligste uit bent. Bovendien profiteert u als patiënt ook van een lage eigen bijdrage. Veel tandprothetici hebben daarnaast met de regionale verzekeraar geregeld dat ze de rekening rechtstreeks declareren, zodat ze het de klant zo gemakkelijk mogelijk maken.

Let op het ONT-logo!

Als een volledig kunstgebit is aangemeten en gemaakt door een erkend tandprotheticus, die is aangesloten bij de ONT, dan kan de patiënt al bij voorbaat ervan verzekerd zijn dat de kosten grotendeels vergoed worden. Immers, de tandprotheticus is een paramedisch specialist die méér doet dan het vervaardigen van een gebit alleen. De ONT-tandprotheticus adviseert, behandelt en voert controles uit. Niet elke producent van kunstgebitten mag zich tandprotheticus noemen. Het is een beschermd beroep en men moet aan strenge voorwaarden voldoen. Voor de klant is het daarom belangrijk om te weten dat het gebit wordt vervaardigd bij een erkend tandprotheticus. In deze advertentie kunt u zien waar de voor u dichtstbijzijnde ONT-tandprotheticus is gevestigd.

Kunstgebit op basis van implantaten

De meest voorkomende gebitsprothese is het bekende kunstgebit. Maar daarnaast zijn er vele andere soorten prothesen. De gebitten op basis van implantaten zijn momenteel erg in opkomst. Het implantaatgebit lijkt qua uiterlijk sterk op een gewoon kunstgebit. Het wordt met een slim kliksysteem simpelweg bevestigd aan enkele kleine metalen bolletjes - die als implantaat in de kaak zijn aangebracht. Het resultaat: een muurvast gebit waarmee u onbezorgd kunt lachen, eten en drinken. Ook het implantaat gedragen kunstgebit is opgenomen in de nieuwe basisverzekering. En is een implantaatgebit wellicht ook voor ú de moeite waard? Uw ONT-tandprotheticus geeft graag uitleg over de mogelijkheden. Meer informatie over implantaten en andere prothesen is ook te vinden op internet: www.kunstgebit.nl.

 

 

 

 

 

Advies van Peter:

Alles geregeld binnen de basisverzekering

Dat de basis verzekering voordelig uitpakt voor mensen die voorheen pariculier verzekerd waren, is niet altijd bekend. Dat bleek wel tijdens de open dagen van de ONT-tandprothetici, waarbij vooral vragen zijn gesteld over het nieuwe verzekeringsstelsel.

De bezoekers is haarfijn uitgelegd dat zij bij een volledige gebitsprothese driekwart van de gebitskosten vergoed krijgen - waardoor een kunstgebit hen uiteindelijk maar een paar honderd euro kost. Dat noem ik nog eens een meevaller!

Veel particulier verzekerden die de laatste jaren geld opzij gezet hebben voor een nieuw gebit - na 5 tot 8 jaar is een kunstgebit echt wel aan vervanging toe - gebruiken nu het financiële voordeel om een op maat gemaakte prothese te laten maken (dit is natuurlijk voor iedere verzekerde mogelijk), helemaal naar hun eigen wensen. Bijvoorbeeld met individuele kleuring van de tanden. En ik kan mij goed voorstellen dat deze mensen die keuze maken. Want het is letterlijk een heel ander zicht en men voelt zich er jaren jonger bij. Ik zou het ook doen.

Peter Marsman